לבקר בהיכלו
התורה אינה מפסלת אותנו אלא מחברת אותנו עמוק יותר עד מקום היכלו של המלך, עד נקודת ה’ירושלים’ והתחייה שבתוכנו. באותה מידה, לחנך ילד פירושו לשנות אצלו את הציורים הפנימיים, לא דרך הטייתו להיות להיות אדם אחר אלא דרך העמקה באישיותו. תפקידו של האב בחינוך בנו אינו להוכיח וליישר את הילד על ידי אמירות מוסריות בלבד, אלא בעיקר להופיע מול הילד בציור פנימי עמוק יותר, להיות בשבילו מודל להערצה, לחיקוי, להשתנות, להעמקה. לכן, לימוד התורה בין אב לבנו צריך להתחיל בילדות דווקא, על מנת שבגיל שבו הילד מתחיל לפתח מקום ‘עצמי’, גיל ההתבגרות, הוא כבר ירצה ללמוד עם אביו מעצמו ומיוזמתו. החוויה הראשונית של ה’ביחד’ אינה צריכה להיות רק ביצירה המשותפת. זהו היסוד של הרפואה המונעת של הנפש, להעצים את העושר הציורי של הילד, כמובן, בתנאי שהלימוד הוא בנחת, באהבה גדולה, בפנים אל פנים, בידידות, בחום ומתוך חוויה של מפגש עמוק ואמיתי. כי מגמתנו היא להביא את הילד לרצות ‘לבקר בהיכלו’.
אמנות החיבוק
מעבר לכל התיאוריות, לכל הספרים, מעל לכל המילים וההצהרות בנושא חינוךהילד צריך חיבוק! למשל, בזמן שהוא הולך לגן או לבית הספר או כשהוא חוזר לביתו, כשהוא הולך לישון או קם משינה, אבל גם בכל זמן שמתאפשר, בחיבוק אין דבר כזה, מנת יתר, החיבוק הוא פוסט מודרני, כלומר נותן לילד תחושה שמותר לו להרגיש טוב עם עצמו וגם עם השני בלי צורך בשכנועים או בסיסמאות החיבוק מגשים את החזון של, לא מצאתי לגוף טוב אלא שתיקה, אומנם לפעמים החיבוק מלווה בשירה, בקשר עין חודר, בדיבור רך או בסיפור, אך בכל מקרה חוטים דקים ממשי מחברים בין המחבק למחובק, בלא מילים, לעיתים, החיבוק מלווה בנשיקה, בליטוף נעים, אולי בדגדוגים מעוררי צחוק, מכל מקום העיקר בחיבוק אינו המעשה עצמו אל הכוונה! מה שילד זוכר, מעבר לכל הניסיונות שלנו לחנכו לאמונה ולצורך להתפלל וללמוד, הוא החיבוק, החיבוק הוא אב לאמונה ולתפילה, הוא מקנה לילד את התחושה שהוא מובן, שיש מי שנמצא איתו תמיד ומקשיב לו, למרות המשברים או אפילו דרכם אמנות החיבוק, לדעת לגעת ולא לגעת, ובכך לאפשר לילד לבנות כלים רחבים!
התנערי
ספרו של הפסיכיאטר והמחנך מיכאל אבולעפיה על ענייני חינוך מתוך אמונה לבני גיל ההתבגרות ד"ר מיכאל אבולאפיה, פסיכיאטר לילדים ונוער, פורס בפני הקורא עקרונות בפסיכולוגיה ובחינוך היהודי לחינוך נכון, מתוך הבנת המניעים, האתגרים והצרכים המיוחדים של בני גיל ההתבגרות.
עצות טבעיות לנפש
העניין העיקרי של הרפואה הטבעית הוא להכיר בטעות שאין הסימפטום מחלה אלא דרך ריפוי, ולכן עלינו ללוות את האדם הסובל עם כלים העוסקים בלחבר את האדם חזרה לטבעיות שלו על מנת לאפשר לו תהליך ריפוי טבעי ככל האפשר בספר זה מעניק המחבר כלים העוסקים בחיבורו של האדם חזרה לטבעיות שלו על מנת לאפשר לו תהליך ריפוי טבעי ככל האפשר, והטבעיות היא חזרה לזרימה הנשמתית, כלומר לניגון הפנימי.אלא מה? אסור להיות במהלך זה אידיאולוג, כי כבר אמרנו, עלינו להיות טבעיים, ואם המעשה הנכון הוא כעת לפנות לתרופה, גם זה חלק מהתהליך של הריפוי כשהכאב כואב מדי, ולכן לפעמים אין לנו ברירה אלא לפנות למטפל מומחה, כמובן, באופן זמני וחלקי ומלווה בהרבה אמצעים טבעיים וטיפול אינטגרטיבי וברוח אמוני
הרהורי אהבה של מטפל
כשאדם נופל לתוך משבר, למשל, עלינו ללמוד ממנו מהי החכמה הנלמדת ממקום זה, ומתוך חדרי נפשו פנימה, לעזור לו להבין את עומק המחשבה הבלתי נתפסת, את ההרהור, על ידי שילוב הכלי הטיפולי יחד עם דברי חכמי ישראל כשהפסיכולוגיה רוצה להיות רפואה עם תיאוריות ואבחנות, היא מתרחקת מתפקידה, הטיפול, החינוך והחיים בכלל, מזמינים אותנו להזדהות אוהבת, הכלים הטיפוליים והתיאוריות החינוכיות חשובים עד מאוד על מנת שנשתמש בהם בצורה אוהבת, מתוך שליפת הדבר שלמדנו, שכחנו והפנמנו ספר העוסק בלהחזיר את הגדרת האדם לפי דברי רז"ל, את החשיבה האמונית, את היחס לאלוקים, את עומקה של משמעות החיים, לתוך מלאכת תיקון הנפש
הקריאה הטיפולית והחינוכית של מגילת אסתר
בתיאטרון של החיים, אנו עוברים תהליכים נפשיים מורכבים. אפשר ללמוד ממגילת אסתר דברים רבים ועמוקים על תהליכים אלו. מרדכי נמצא בתוכך, המן נמצא בתוכך, וכן חרבונה, אסתר, ושתי, אחשוורוש, ממוכן, וכל שאר ה דמויות שמופיעות במגילה, כולם הם בתוכנו. מתוך הלימוד על הדמויות וההתרחשויות האלוקיות במגילה, ניתן ללמוד את הדרך לעבוד על הדמויות השונות בתוכנו, במאורעות השונים של החיים, ומתוך כך ללמוד לעבור ממשבר למבשר, מחושך לאור ומגלות לגאולה, בתוך כל אחד מאיתנו. כי המגילה היא אסתר י-ה ברובד הפשוט, א ך גם מגלה י-ה, וכך גם חיינו. עלינו להפעיל את החשיבה האסוציאטיבית, שהיא הקרובה ביותר להקשבה הנפשית, ולאפשר לעצמנו להקשיב לקולות של המגילה, הנשמעים עמוק פנימה בתוכנו. ניתן ללמוד מתוך זה לפתוח את דרכי החשיבה, לפתוח את הלב, להעשיר את יכולתנו הציורית ולהעצים את כוחות הרצון והתפילה, ולגלות כמה טוב מהותי יש בתוכנו, בתוך כל אחד ואחד.
שובי נפשי
פרקים נבחרים בפסיכותרפיה אינטגרטיבית יהודית ספר חדש ומקיף הכולל 700 עמ'. חיבור בין כותבים מוכרים ברמה הבנלאומית ויחד עם זאת אנשים שמאמינים בטוב האלוהי הנמצא כמפתח לריפוי. ספר לאנשי מקצוע ולכל מי שרוצה להבין את תחום הריפוי. כריכה רכה.
ההגדה הטיפולית והחינוכית של פסח
ההגדה הטיפולית והחינוכית של פסח מאת ד"ר מיכאל אבולעפיה – תהליך הולדת התודעה והרצון המחודשים.
בית ספר לנפש
בחיבור זה ד"ר מיכאל אבולעפיה מנסה לענות על שאלות אלה ועוד רבות אחרות בנושאי חינוך,נפש האדם והעצמתה. בין הנושאים: נוער בסיכון, מחנכים כאנשי מעלה,בי"ס כהכנה לחיים ועוד מגוון נושאים רבים. ספר חובה לכל הורה,מחנך, ומנהלי בי"ס. כריכה קשה, 370 עמ’.
על שפת העדן
מתמחים רבים יש בעולם לכל מיני דברים. יש רפלקסולוגים, ויש קרדיולוגים ויש אפילו דוקטור לזואולוגיה תת מימית. אך מעטים יש בעולם שמתמחים בשמחת הלב, ולא, לא לשמחה סתמית, אלא לשמחה יהודית. הטיפול מתחיל מההתבוננות המופשטת ביותר במהות העולם עד העבודה הפרקטית לתיקון האישי.